kennisbank

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg, of JGZ (waar het consultatiebureau onder valt) is onderdeel van het jeugdteam . Hier werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die de groei en ontwikkeling van je kind volgen. Bij het jeugdteam kun je terecht met al je vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien van kinderen tot 23 jaar. Ook de basisvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt je kind van de JGZ-medewerkers.

Eerste afspraak met de JGZ

Na de geboorte van je kind krijg je vanuit de JGZ een uitnodiging voor een gehoortest. In diezelfde periode neemt de jeugdverpleegkundige telefonisch contact met je op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige, krijg je informatie over het jeugdteam en de JGZ en krijg je voorlichting over de eerste tijd met je baby. De JGZ houdt een dossier bij van je kind en uiteraard is er ruimte voor al je vragen.

Als je baby 4 weken is, kom je voor het eerst op het consultatiebureau (onderdeel van het jeugdteam). Tijdens deze afspraak wordt je baby gewogen en gemeten, wordt er gekeken hoe het gaat met jou en je baby en kun je vragen stellen. Na elke afspraak krijg je een vervolgafspraak mee. De zorg vanuit het jeugdteam is gratis.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je kind lichamelijke klachten heeft, neem dan contact op met je eigen huisarts. De jeugdarts zal je bij afwijkingen of lichamelijke problemen altijd doorverwijzen naar de eigen huisarts. Indien nodig verwijst de jeugdarts rechtstreeks door naar een kinderarts.

Wat doe je als het niet zo goed gaat?

Soms kunnen zich situaties voordoen waardoor het niet zo lekker gaat met je kind of met de rest van je gezin. Ook dan kun je altijd bij het jeugdteam terecht. Binnen het jeugdteam werken deskundigen uit meerdere disciplines die kunnen helpen en er is een netwerk vanwaaruit hulp en begeleiding geboden kan worden als dat nodig is.