U kunt bij ons terecht voor advies, jeugdhulp en jongerenwerk. Ouders, kinderen en jongeren kunnen zelf bellen en contact opnemen. Mogelijk kan de vraag in het eerste telefoongesprek beantwoord worden. Is het nodig om verder door te praten dan maken we desgewenst een afspraak bij u thuis of op ons kantoor in het Huis van Montfoort (Kasteelplein 5, Montfoort) of op onze locatie in het Gezondheidscentrum in Linschoten (Laan van Overvliet 9, Linschoten).
Voor wie?
Iedere inwoner van de gemeente Montfoort kan zonder verwijsbrief terecht bij het Jeugdteam Montfoort met een vraag over opvoeden en opgroeien. Het vaakst worden wij gebeld of gemaild door ouders die zich zorgen maken over hun kind.
Kinderen en jongeren kunnen ook zelf contact opnemen. Zonder gegevens vast te leggen kan het Jeugdteam meedenken en advies geven. Om iemand die jonger is dan 16 jaar verder te kunnen helpen is, is er meestal toestemming nodig van beide ouders met gezag. Jongeren tot 18 jaar kunnen hulp krijgen vanuit de Jeugdwet en dat kan soms worden verlengd tot 21 jaar. Na 18 (of 21) jaar kunnen jongvolwassenen hulp krijgen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het Jeugdteam werkt nauw samen met het Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM), die begeleiding biedt aan volwassenen. Voor meer informatie over de WMO verwijzen we u naar www.swomontfoort.nl.
Met toestemming van de gezinsleden kunnen ook scholen, huisartsen, politie en andere beroepskrachten contact opnemen met het Jeugdteam. Als een gezin te maken heeft met verschillende instanties vinden de meeste mensen het prettig als die instanties goed met elkaar samenwerken. Daardoor hoeven de gezinsleden minder vaak hun verhaal te vertellen en kunnen de instanties efficiënt samenwerken om zo meer voor het gezin te kunnen betekenen.
Voor welke vragen?
Wat doen we?
Problemen met opvoeden en opgroeien zijn meestal niet ineens duidelijk. In ieder gezin ‘is wel eens iets’ en meestal komt het wel weer goed. Maar dat weet je pas achteraf. Wanneer is het een probleem als een kind weinig vriendjes heeft, zich niet gelukkig voelt, vaak boos is, als er ruzie is in het gezin, een kind niet stil kan zitten en zich niet kan concentreren, enzovoort? Er is geen simpel antwoord en het is voor ieder kind en ieder gezin verschillend. Daarom praten we altijd met u over wie op welk moment welk probleem ervaart.
- We geven informatie en advies
- We kijken samen met u wat er aan de hand is en wat er nodig is (vraagverkenning)
- We maken als het nodig is samen met u een ondersteuningsplan
- We bieden zelf begeleiding (bijvoorbeeld: ouderbegeleiding, opvoedondersteuning, begeleiding aan kinderen, psycho-educatie, advies over het belang van de kinderen als de ouders scheiden)
- We geven een verwijzing naar de specialistische jeugdhulp als dat nodig is of geven de gemeente het advies u een beschikking te geven voor een persoonsgebonden budget (PGB)
- We volgen met u het verloop van de specialistische hulp en we bespreken wanneer die weer kan worden verminderd of afgesloten
Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Neem contact op met een van onze medewerkers.