Werkwijze

Iedereen die vragen of zorgen heeft over kinderen en gezinnen kan contact  opnemen met het Jeugdteam. Wij gaan graag met u in gesprek en kijken op maat wat er nodig is. Hieronder staat onze werkwijze beschreven.

1: U belt of mailt ons

Voor informatie, advies of het maken van een afspraak kunt het Jeugdteam bellen of mailen. Ook kunt u tijdens inloopspreekuren bij ons langskomen.

Als het mogelijk is, beantwoorden wij gelijk u vraag. Anders bespreken wij uw vraag of zorg en leggen we onze werkwijze aan u uit. Vervolgens bekijken wij intern welke medewerker van het jeugdteam uw aanspreekpunt wordt. Deze medewerker neemt vervolgens  binnen drie werkdagen contact met u op voor het maken van een afspraak.

U kunt ook zelf een aanmeldformulier invullen en aan ons opsturen. Hier vindt u het formulier: Aanmeldformulier Jeugdteam Montfoort

2: We maken één plan

De medewerker van het Jeugdteam komt voor het eerste gesprek bij u thuis. Als u liever bij ons op kantoor komt (of op een andere locatie wilt afspreken), kan dat ook. Wij vragen u iemand van uw netwerk mee te nemen. Denk daarbij aan uw partner, familielid, vriend of vriendin. Het eerste gesprek wordt gebruikt om kennis te maken en uw situatie en vragen worden besproken. Daarbij wordt er samen gekeken naar wat u zelf kunt doen, waar mensen uit uw omgeving bij kunnen helpen en waarbij u professionele hulp nodig heeft. Natuurlijk houden we er rekening mee dat niet iedereen mensen in de buurt heeft die kunnen helpen. En dat extra hulp of ondersteuning nodig blijft.

Afhankelijk van de leeftijd van de jeugdige en de wens van ouders, spreken wij ook met de jeugdige.

Samen wordt er één plan gemaakt waar doelen en afspraken in beschreven worden. Als er aanvullende zorg nodig is, zorgt het Jeugdteam voor het aanvragen van een beschikking. Dit wordt afgegeven door de gemeente en hierin staat beschreven welke en hoeveel specialistische zorg  u krijgt.

Vanaf het moment dat u zich bij ons aanmeldt, heeft het Jeugdteam 6 weken om samen met u een plan te maken. Als er vervolgens een aanvraag bij de gemeente wordt gedaan voor een beschikking, heeft de gemeente hier nog twee weken voor.

Hier vindt u ons ondersteuningsplan: Ondersteuningsplan      U mag dit ook zelf invullen.

In de nieuwe Jeugdwet is opgenomen dat bij opvoedzorgen families het recht hebben om zelf een familiegroepsplan te maken. Het Familiegroepsplan is een plan dat is opgesteld door een persoon met haar/zijn familie, vrienden, kennissen, buren en eventueel betrokken professionals, kortom mensen die belangrijk zijn in het leven van die persoon.

Op  www.familiemaakteigenplan.nl vind u meer informatie.

 

3: U krijgt passende ondersteuning

Wij gaan samen met u aan de slag. Hierbij houdt u de touwtjes in handen en ondersteunen wij waar nodig volgens de afgesproken doelen.

Als u specialistische zorg nodig heeft, kunt u na het ontvangen van de beschikking zelf contact opnemen met een zorgaanbieder. Als u het prettig vindt, kan het eerste gesprek bij de zorgaanbieder ook samen met het Jeugdteam plaatsvinden. We bespreken altijd met u wat u prettig vindt.

In het ondersteuningsplan is ook opgenomen wanneer we de ondersteuning gaan evalueren. Wij gaan dan in gesprek met u en mogelijk andere betrokkenen om te kijken of de afgesproken doelen al behaald zijn. We maken hierbij gebruik van een formulier: Evaluatie formulier

 

Verlenging ondersteuning

Bij specialistische ondersteuning krijgt u een beschikking waarin staat welke ondersteuning u krijgt en voor welke periode. Mocht u na deze periode nog meer ondersteuning nodig hebben, kunt u contact opnemen met het Jeugdteam. Wij vragen u om dit tijdig te doen, in ieder geval 8 weken voordat de beschikking afloopt. Wij hebben dan voldoende tijd om met u in gesprek te gaan over uw vraag om verlenging.

Tijdens dit gesprek bespreken we hoe de afgelopen periode is verlopen, hoe er is gewerkt aan de doelen en welke ondersteuningsvragen er nog zijn. Vervolgens wordt gekeken hoe deze het beste beantwoord kunnen worden. Ook hier kijken we weer naar wat u zelf kan, waarbij mensen uit uw omgeving kunnen helpen en waarbij professionele ondersteuning nodig is.

Indien nodig kan een nieuwe beschikking bij de gemeente worden aangevraagd.